Дејан Коловић

Дејан Коловић је рођен 1977. године. Први дио живота је провео у Илијашу, свом родном граду, гдје је завршио гимназију. Након рата је с породицом дошао у Сребреницу, гдје и данас живи. Прво запослење добија у РТВ Сребреница, гдје је радио пет година као новинар. Један период је био и главни и одговорни уредник РТВ Сребреница. Дао је допринос осавремењавању ове установе тако што је иницирао увођење модерних технологија и процедура у продукцијски процес телевизијског и радијског програма. Касније је радио и у другим редакцијама у БиХ. Био је дописник Радија Слободна Европа из Сребренице, а за овај медиј је радио и у сарајевској редакцији као уредник јутарњег информативног програма. Новинарску каријеру је завршио у редакцији Удружења Пријатељи Сребренице, гдје је радио неколико година и био аутор бројних ТВ прилога, репортажа и документарних садржаја, емитованих на великим ТВ станицама у БиХ и иностранству.

Био је члан рок састава Саси, од његовог оснивања 2005. године и, током његовог постојања, заједно с бендом прави аутентичну ауторску музику. Група Саси је била запажена од стране музичке сцене и медија и бенд учествује на највећим музичким фестивалима у БиХ и Србији, а појављује се и у бројним музичким ТВ емисијама. Бенд је побиједио и на конкурсу за најбољу пјесму БХРТ-а у веома јакој конкуренцији и освојио главну награду – снимање албума. Саси су послије тога престали да постоје, а албум никад није снимљен. Коловић је 2013. године, заједно с Џоном Муненом, направио окосницу будућег бенда Момо Половка. Овај бенд је нарастао на шест чланова и у таквом саставу је извео бројне концерте у локалима у регији Бирач.

У паузама између новинарских послова, Коловић је радио као програмер. Користећи фриленсер сервисе, радио је за клијенте из цијелог свијета. Као програмер се највише остварио као један од пионира у области програмирања вјештачке интелигенције – области у којој је имао чак и властите иновације.

Увијек је његовао љубав према писаној ријечи. Испрва је, као дјечак, почео да одлази у библиотеку у свом родном граду и да чита разноврсну литературу. Касније почиње и да пише, што је кулминирало настанком блога који је писао петнаест година и који је био један од најпосјећенијих блогова у БиХ. За то вријеме је објавио неколико стотина текстова.

Коловић је, због болести, пензионисан у 42. години живота. Пише кратке приче и поезију, а тренутно ради на припреми свог првог, сатиричног романа. Од 2021. године именован је за секретара СПКД Просвјета ОО Сребреница. Као дио уредништва часописа за културу, књижевност и умјетност Сребрни вијенац дао је велики допринос у креирању садржаја и визуелног идентитета јединственог јавног гласила за културу на регији Бирач.

На VII Дринским књижевним сусретима 2023. године у Зворнику, за збирку Кукавица и разбудилничке приче награђен је Наградом за прву књигу.

 

О Dejan Spasojević

Проверите и

Радослав Милошевић

МИЛОШЕВИЋ, Радослав (Бресница код Билеће, 1944), пјесник, есејиста, књижевни критичар, научник. Завршио је Природно-математички факултет …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *