НАГРАДА ‘’ВЛАДИМИР НАСТИЋ’’ ЗА НАЈБОЉУ ОБЈАВЉЕНУ КЊИГУ ПОЕЗИЈЕ У 2023. ГОДИНИ ДОДИЈЕЛИЋЕ СЕ ДРАГАНУ ВЕЛИЧКОВИЋУ ЗА КЊИГУ ПЈЕСАМА ‘’КУМОВА СЛАМА’’.

На основу расписаног конкурса за додјелу награде „Владимир Настић“ Удружења књижевника Републике Српске – Подружница Источно Сарајево, за најбољу књигу пјесама објављену у 2023. години, жири у саставу: Аћим Тодоровић, предсједник жирија, Милутин Савчић и Недељко Жугић, члан.
Донио је Одлуку да се награди књига пјесама „Кумова слама“ (2023. Издавач АСоглас- Зворник) аутора Драгана Величковића из Велике Сејанице код Лесковца.
Образложење:
На овај конкурс је пристигло 20 књига које су претендовале за награду „Владимир Настић“ Удружења књижевника Републике Српске – подружница Источно Сарајево. Послије разматрања, ишчитавања и процјене, жири је једногласно донио Одлуку да се награди књига „Кумова слама“ додијели Драгана Величковића.
Права је срећа што у овом свијету постоје пјесници попут Величковића који су чувари језичког идентитета, градитељи у уздизању, орјечењу и чувању старог говора српског народа. Оваква симбиоза потврђује постање Бога у људском бићу који упућује само оне са посебним даром да никада не забораве коријен свога идентитета и да буду чуваркуће које ће штитити од најезде помодарства и ерозије књижевности.
Величковић реда поетске слике тако увјерљиво да оне промичу као на филмском платну и свака би се могла узети као композиција која има своју естетскофабуларну, поруку и поуку, а то јесте најважније код једног пјесника да зна шта му је чинити и на правичан начин дати упуте читаоцу.
…„Мало је пјесника који своју поезију граде на искреном бићу језика не потурајући лажни сјај који почива на сазнајном, а не доживљеном!“…
(Љиљана Павловић Ћирић рецензент)
Величковић је пјесник везаног стиха са милозвучним карактеристикама које на крају украшавају риме, па тиме његује и чува јединствен начин пјевања код Срба, као што су то чинили велики српски пјесници : Дучић, Шантић, Ракић, Дис и други, али и неки данашњи савременици. Значи, он је остао вјеран доброј поезији зато и јесте најбољи…!
Награда ће се уручити на Видовдан 28. јуна, Љета Господњег у Сокоцу, на 31. Видовданским књижевним сусретима 2024. године.
Предсједник Жирија
Аћим Тодоровић

О Dejan Spasojević

Проверите и

Из штампе је изашла збирка кратких прича “ ДАН ЈЕ МОГАО ДА ПОЧНЕ“ Жељке Аврић

ОБИЉЕ НА ТРПЕЗИ САЖЕТОСТИ   (Над збирком кратких прича Дан је могао да почне Жељке …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *