Представљене књиге аутора Вукосава Делибашића из Никшића

У зворничком Дому омладине јуче су представљене књиге „У вртлогу времена“, „У ходу“, „Укус камена“ и „Робиње“, аутора Вукосава Делибашића из Никшића.

Делибашић је рекао да је почео да пише од 65 године, када је пензионисан и од тада је написао десет књига.

Он је подсјетио да је, између осталих, написао збирку поезије „Траг“ и аутобиографски роман „У вртлогу времена“,  те романе „Повратак из пакла“, „Робиње“ и двије књиге прича „Укус камена“ и „У ходу 101/101“, што значи 101 страница, 101 прича.

Делибашић је истакао да у роману „У вртлогу времена“ говори о распаду једног великог заједничког система у којем се ствара хаос и безнађе из којег настају мали, независни сегменти приватног власништва, нечасни скоројевићи, транзиционе и рецесионе хијене, у којој су жртве само колатерална штета једног процеса.

Према његовим ријечима, радња романа „Робиње“ се одвија на крају 18. и у првој половини 19. вијека, која је смјештена у Босни, на раскршћу три царства – отоманског, аустро-угарског и руског под сталном присмотром Млечана.

„Ту, у тим дешавањима неизбјежна је и малена Црна Гора која, уз сталне побуне херцеговачке раје, Османлијама мрси рачуне“, кеже Делибашић.

Он је нагласио да је, тек када је почео писати, схватио колико писање оплемењује личност и додао да се кроз писање дубоко понире у своју и у душу и сјећања других особа.

Рецензент Анђа Шушић је написала да Делибашић народним рјечником и кратким, конструктивним реченицама, саоштава своје мисли и доноси закључке који се морају респектовати јер су тачни и квалитетни.

„Роман ‘Робиње’ јесте, у неку руку, наставак теме коју је својевремено обрађивао Иво Андрић“, каже Шушић и додаје да је заједнички основни мотив исти друштвени слој, онај кога је задесила судбина времена у коме се нашао.

Књиге  „У ходу“, „Укус камена“ и „Робиње“  изашле су у издању издавачке куће „Ас оглас“ из Зворника.

 

СРНА/ИНФОБИРАЧ

Фото: АСинфо/АСоглас

 

 

О Dejan Spasojević

Проверите и

Из штампе је изашла збирка кратких прича “ ДАН ЈЕ МОГАО ДА ПОЧНЕ“ Жељке Аврић

ОБИЉЕ НА ТРПЕЗИ САЖЕТОСТИ   (Над збирком кратких прича Дан је могао да почне Жељке …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *