Интервју са Весном Томић, ауторком награђеног романа ”Чеднина исповест”

Весна Т. Томић је књижевница,писац, песник, путописац, рецезент. Весна Т.Томић својим прозним и поетским стваралаштвом чува језик, културу и обичаје Срба из Метохије, збирајући их у своје књижевно језгро, емитујући историјско културолошки незаборав, поруку и осећај. Жеља да језик и обичаји сачувају се у овојници изворног дијалекта.

Аутор је књига:

“ИСПОВЕСТ КОСОВСКО МЕТОХИЈСКЕ ДУШЕ “, поезија

“ЖЕНА КАМЕН” , роман

“СРНА У ЗАМКУ УХВАЋЕНА”, поезија

„ДА ЛИ ЋЕ И ПТИЦЕ БЕЖАТИ СА НАМА“, поезија

У Књизи путописа, “КОРАК ИСПИСАН ПЕРОМ”  путопис „ЂАКОВИЦА“.

“МАТЕРИН ЗБОР”  на изворном дијалекту, поезија

“СЕСТРИНСКА МОЛИТВА”, поезија

“ГРЕДА”, роман  на изворном дијалекту

“ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ У ЂАКОВИЦИ” ( ЖИТИЈЕ )

„ЧЕДНИНА ИСПОВЕСТ“, роман

У припреми за штампу је књига „СТИГОФ ПИСМА ОД СРПСКУ МАЛУ“,на изворном дијалекту.

Житије о ПОЉКИ – МАТИ ТЕОКТИСТИ ИЗ ЂАКОВИЦЕ.

Весна Томић је чест гост бројних књижевних манифестација у земљи и иностранству. Многе њене песме и делови романа су објављивани у зборницима часописима за књижевност, уметност и културу.Песме су јој преведене на многим страним језицима.

Свој књижевни рад промотивно представља у сарадњи са културним центрима, библиотекама, школама, и на сајмовима књига. Књиге Весне Т.Тoмић су медијски пропраћене на веома свечан начин  поготову у њеној матичној кући РТС-а. Добитник је многих награда и признања.Весна Т.Томић је члан Удружења књижевника Србије, Књижевног друштва Косова и Метохије.По природи својој је и хуманиста,бави се хуманитарним радом.О стваралаштву Весне T.Tомић говорили су и писали угледни црквено велико достојници, универзитетски професори и други истакнути научници, књижевници,професори, лекари, социјолози културе, писци, публицисти, уметници, новинари и многи други. Живи и ради у Београду као аутор и издавач.

АСинфо: На овогодишњим Дринским књижевним сусретима рукопис вашег романа “Чеднина исповест“ је награђен у конкуренцији од 50так рукописа, честитамо на томе, да ли је то већ једно добро дјело у најави, можете ли укратко представити тему романа.

Весна Т.Томић:  Главна јунакиња романа Чедна на себи својствен начин пружа онима који траже истину и правду. Чедна се као ветар поиграва са ружиним латицама али расеца и спрегу зла. Бацила је на дно Тамоне, Враже и остале. А уздигла мали људски образ поцрвенео од стида и самоће у овом времену.Роман „Чеднина исповест“ је награђен те отуда и моја захвалност.

АСинфо:  Колико сте књига до сада објавили и да ли вам је дража поезија или проза или од теме зависи форма у којој обрађујете тему?

Весна Т.Томић:  Објавила сам десет књига. У припреми за штампу су две књиге. Са нестрпљењем очекујемо читаоци и ја да књиге угледају светлост дана.

У мени је присутно у истој мери и једно и друго, стим  што, ако хоћу да нешто саопштим есенцијално, у што крећем сажетијем облику, онда као да ми се догоди поезија. А у другом случају, када се у мени јави жеља за причом онда би то могао да буде есеј или роман.Лично немам  циљану мисао сем ако се не изазове неким случајем где ја нисам господар.

АСинфо:  Добитник сте многих признања, можете ли укратко навести она најзначајнија и за вас најдража…

Весна Т.Томић:  Свака награда обавезује и чини да будемо још бољи према ономе што пишемо и стварамо.То је велика одговорност и према себи и према читаоцима.

Неке од награда су: Захвалнице манастирске лавре Високих Дечана. Благодарнице Свете Тројице из Ротердама. Затим на „ПЕТОМ МЕЂУНАРОДНОМ САБОРУ ДУХОВНЕ ПОЕЗИЈЕ“  У РАКОВИЦИ, песмe „Moлитва“ и  „С`с Бога зборим“ добија награду, “ПОХВАЛА“. Весна добија Захвалницу, „ЗАВИЧАЈНО УДРУЖЕЊЕ ДАЛМАЦИЈА“ из Суботице. Весна Томић добија награду, “ПЕТИ ДРИНСКИ СУСРЕТ“ за роман „Чеднина исповест“. Роман „Чеднина исповест“ добија награду,“УДРУЖЕЊЕ ПРИВРЕДНИКА XXI века.НАЈУСПЕШНИЈА ЖЕНА XXI ВЕКА.

АСинфо:  За Вас кажу да сте својим стваралаштвом чувар традиције Косова и Метохије, шта то заправо значи, шта сте до сада објавили с темом везаном за свету српску земљу Косово и Метохију?

Весна Т.Томић: Моје књиге су углавном о Косову и Метохији. Знајући да индетитет сваког народа чини писмо,обичаји, географско порекло и наслеђе истог. Ја сам се прихватила тога да допринесем очувању нашег српског идентитета. Сачувала сам дијалекат старих Срба из Ђаковице Специфичан говор дијалекат је део нашег културног наслеђа, традиције и идентитета. На стандардном књижевном језику или на другом нестандардном језику тешко је дочарати менталитет метохијског Србина.То је могуће само на дијалекту његове средине као што су за своје крајеве урадили Милош Црњански, Радоје Домановић, Бора Станковић и други). У другим дијалекатским подручјима (Ниш, Врање, Лесковац и др.) Чувар сам дијалекта моје вољене Ђаковице, и стваралац на свом локалном дијалекту. Оно што даје наду јесте да има још наших земљака који памте говор наших предака.Упорно и са поносом причам и пишем  на том дијалекту настојећи да га чују и упамте саговорници, а можда да га и забележе у неким важним научним “тефтерима”. Рецензент моје књиге „ГРЕДА“ Зорица Пелеш је Весну Томић  назвала Метохијски Бора Станковић.

АСинфо: Познато нам је да се бавите и хуманитарним радом, честитамо на томе и вјерујем да је тачна она изрека да је наше само оно што дамо другима, тј да добијамо само када дајемо, можете ли нам рећи нешто више о том дијелу вашег активизма, о погледима везаним за ту тему?

Весна Т.Томић: Да, одржавам блиске везе са свештенством на Косову и Метохији. Као и са игуманијом нашег манастира Успења Пресвете Богородице у Ђаковици, Пољком – Мати Теоктистом. За народ са Косова и Метохије  наша светилишта су наш духовни идентитет место у коме смо ближи Богу и прецима. Прве моје књижевне вечери су биле су у Високим Дечанима,Ђаковици,Косовској Митровици.Сав приход је од мојих купљених књига намењен је манастирима  и народу са Косова и Метохије, те отуда и мени Захвалница Високих Дечана, оца Саве Јањића, као и Благодарност Свете Тројице из Ротердама од оца Војислава Билбије.где сан одржала књижевно вече.

АСинфо: ваша порука читаоцима…

Весна Т.Томић: Благодарећи свом васпитању  од колевке  и слушајући своје најмилије.Бог је мој поузданик  и  препуштајући се њему и лепим мислима долазим сигурно до стваралаштва и остварења. Пуно ми срце, радост је моја велика кад прави људи дарују несебичност и велико срце.У томе налазим своје блаженство које чини чак  до најузвишеније стварности освежавајући смирење. Порука читаоцима, је увек иста, читајте књиге јер књига је најбољи  друг. А никад се и не зна можда постанете писац. Јер има ли веће среће за неког ко је  послушао своје друго потискивано унутрашње „Ја“ и остварио свој животни сан?!

О Dejan Spasojević

Проверите и

Из штампе је изашла збирка кратких прича “ ДАН ЈЕ МОГАО ДА ПОЧНЕ“ Жељке Аврић

ОБИЉЕ НА ТРПЕЗИ САЖЕТОСТИ   (Над збирком кратких прича Дан је могао да почне Жељке …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *