Uskoro zbirka priča “Stvorenja mračnog sata“ autora Djordja Maksimovića

Autor : Djordje Maksimović, Banjaluka
Izdavač: ASoglas doo
Štamparija:ASoglas doo

Iz recenzija:

”Zbirka priča „Stvorenja mračnog sata“ predstavlja osvježenje na lokalnoj književnoj sceni. Knjiga je sastavljena od desetaka kratkih i ne tako kratkih priča. Kroz sve priče ispisane u ovim stranicama vidi se da je autor mlad, sa velikom željom da čitaocima predstavi svoje radove nastale u vremenskom periodu od nekoliko godina.
Jedno od najboljih strana zbirke predstavlja činjenica da se Đorđe Maksimović posvetio krimi i triler žanru, obrađujući ga u stilu domaće kulture – dajući likovima imena, poslove i pozicije svojstvene lokalnom podneblju, čime ne samo da je izbjegao dramski kliše, već je počeo postavljati solidne temlje za buduću karijeru krimi pisca, jednog od prvih na našim prostorima. Pored toga, izuzetno je značajno da je kroz pisanje misterija i horora koristio motive iz slovenske mitologije, čime je pokazao da slovenska kultura ima i te kako čime da se ponosi, odnosno da se može koristiti kao inspiracija i podloga za ozbiljne misterije i horore.
Svaka priča odiše dinamikom i brzinom pripovjedanja. Autor je uprkos svojoj mladosti odlično savladao umijeće pripovjedanja, sa do tančina razrađenim i konciznim opisima i dijalozima koji ne odskaču od svakodnevnog govora i čija suština omogućuje čitaocu da se uživi u likove i da njihove sudbine prati kao svoje vlastite.
Pojedine priče pokazuju da su napisane u velikom emotivnom naboju, dok iz drugih izbija pažljivo i dugotrajno pripremanje, istraživanje različitih oblasti, od medicine i kriminaliste, pa sve do krivičnog prava i policijskog isljeđivanja. Zbog svoje žanrovske raznolikosti, ali i sličnih motiva, siguran sam da će zbirka naći svoje mjesto na policama mnogih koji vole pisanu riječ u različitim književnim žanrovima, a zbog odličnog stila pripovjedanja i kvaliteta proze, još više sam siguran da će ovaj mladi banjalučki autor izrasti u velikog pisca. ”

Recenzent: prof. dr Ljubomir Zuber, Dekan Fakulteta za političke nauke Nezavisnog univerziteta Banja Luka

”Ova zbirka priča, zapravo ne toliko zbirka koliko tkanje, koja je pred vama, u sebi nosi preplet žanrova od kriminalističkog, preko misterije i mitoloških izleta, do potpunog i čistog horora kakav je karakterističan i za mnogo poznatije autore. Putovao sam kroz nju preko tri kontinenta, neke od priča se dešavaju u potpuno stranim zemljama, ali sam ipak najviše uživao u onim vezanim za naše podneblje. Autor pokazuje zavidan nivo poznavanja materije kojom barata, do detalja se unosi u tok radnje i rečima naprosto slika ulice i mesta o kojima govori omogućujući čitaocu da radnju prati bezmalo filmično. Tamo gde je potrebno da se zapitate o sledećem koraku sjajnog inspektora Stanića bićete uvučeni u tok njegovih misli, uvedeni u moguće rešenje kroz jasno vidljive podatke, a sam inspektor ozbiljno obećava da postane novi Poaro ili Holms – ukoliko to Đorđe odabere da nam pričini kao zadovoljstvo. Tamo gde inspektori nose drugačija prezimena jer je autor rešio da ih smesti na drugi kontinent, imaćete jednako veliko uživanje u čitanju, potpuno svesni da je pisac domaći.”

Radoslav B. Čugalj, likovni umetnik, pesnik i pisac, autor romana „Gutač svetova“, „Pijavica“, „Gospodar lutaka“ i „Prodavnica čuda“.


О Dejan Spasojević

Проверите и

У припреми збирка пјесама “ НЕВИДЉИВА РУКА СПАСА“ Душке Ристић

Рецензија: Сенахид  Незировић: Поетски  првенац  Богољупке  душе (Душка  Ристић: „Невидљива Рука Спаса“, поезија, издавач: „АСоглас“, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *