Zvornik: Održana promocija knjige “Pečat“

Zvornik, večeras je u Narodnoj biblioteci u Zvorniku održana promocija romana ’’Pečat’’, autora Željka Nestorovića iz Zvornika.

Iz recenzija:

-Tema koja je pred nama pokreće pitanje stigmatizacije u našem društvu i navodi na preispitivanju nekih davno ustanovljenih vrijednosti. „Krišom brišem suze. Ne želim da me vide kako plačem i time narušavam ovu harmoniju i mir koji vladaju u sobi. Ne želim da baksuziram. Sve smo sada pune nade i želje, a sigurna sam da smo suza i previše prolile. Suze su obilježile i moj život. One su ustvari pečat mog života. Obilježena sam njima. Čitav moj život nosi pečat tuge. I borbe. Taj pečat govori da sam drugačija, manje vrijedna. Uvijek mislim da to svi vide i da čim me pogledaju, sve znaju. Imam taj znak urezan u oku, u duši. Obilježena sam njime kao manje vrijedna i drugačija od ostalih žena. To je ustvari pečat tuge i srama koji me prati kroz čitav život i koji me obilježava. Nadam se samo, da će sad sve da se promijeni. Da ću borbom i željom uspjeti da izbrišem to sramno obilježje koje me prati i ne da mi mira. Možda uspijem da uklonim taj trag i da ga pošaljem u prošlost, u zaborav, u provaliju sjećanja i zakopam tako duboko da ga uspomene nikada više ne pronađu,“Čestitam autoru, prije svega na odabiru jedne ovakve, savremene teme i spremnosti da sa svojim likovima ponese teško psihičko breme. Stoga, najveća vrijednost ovog djela jesu duboke emocije koje su u njemu ostavile svoje otisak. Da ne kažem pečat , ( profesor Stanislav Tomić )

-Autor je uspio da pronikne u psihologiju žene, da predstavi njena osjećanja, njenu borbu sa samom sobom, sa okolinom, sa društvom. Tema steriliteta je veoma prisutna, on ju je aktuelizovao, približio, dao ženama snagu da mogu da se bore i izbore za svoj najveći cilj u životu, a to je dijete. Tema je bolna, sa dosta elemata patnje i lične borbe, ali uz podršku i razumijevanje može da se prebrodi. Vjera i nada su jedino što čovjeku preostane kada pomisli da izlaza nema uz neizostavnu ljubav životnog saputnika. Tema je egzistemcijalistička, savremena i aktuelna. ( recenzent Nataša Kokoruš, profesor književnosti)

-“U romanu “PEČAT “ obradio sam jednu , za današnje vrijeme , veoma aktuelnu temu , a to je problem porodica koje nemaju djecu . U njemu sam pokušao da opišem sve muke i probleme sa kojim se takve porodice susreću u svom životu. Njihove neprespavane noći i nemirna jutra , njihovu unutrašnju borbu , ali i borbu sa okolinom koja ih ne razumije. U fokus mog pisanja sam stavio ženu , jer smatram da je ona ta koja nosi breme našeg Balkanskog mentaliteta na svojim plećima. Ona je ta koja najviše trpi i koja najviše pati i zato sam pokušao da proniknem u glavu žene i da osjetim , a zatim i opišem borbe koje ona vodi i sa sobom i sa okolinom. Junakinja ovog romana ima bezrezervnu podršku svoga muža i ona iz te ljubavi crpi snagu za dalju borbu i konačnu pobjedu. Ona u ljubavi nalazi snagu i spas . Zato je ovo priča o ljubavi . Jedna ljubavna priča u kojoj na kraju pobjeđuju ljubav i vjera u nju. Život je lijep , ali je to i jedna konstantna borba u kojoj moramo da budemo bezobrazno hrabri i uporni i da nikad ne odustajemo od svojih snova . I naravno , da vjerujemo u ljubav kao spas.“ rekao je sam autor ove knjige.

– Tema knjige je upravo to, ostaviti trag postojanja. A najvjerodostojniji svjedoci našeg postojanja su naši potomci. Gospodin Nestorović nam redovima ove knjige pokazuje grčevitu borbu jednog mladog bračnog para za dobijanje potomaka. Odnos snaga ljubavi i želje naspram surovih gubitaka i obeshrabrujućih ljekarskih prognoza. No, snage ljubavi i želje ne priznaše poraz. Skupiše svoje skute, naoružaše se još jačom željom i krenuše u ponovni boj vjerujući da ČOVJEK I VODA UVIJEK PRONAĐU IZLAZ. U toj borbi dobiše jake saveznike, ujedinjenje VERE i NADE. A one obje pokazaše svoju snagu. Snagu VERE i snagu NADE. I pobjediše. I potvrdiše kapitulaciju medicine pod svojom svemoćnom silom.

I svojoj pobjedi dadoše simbolično ime. Pobjednik, odnosno VIKTOR. I napuniše svoje naručje svojom pobjedom. Tragom svoga postojanja… svojim pečatom ( recenzent Borka Miličić)

-’’Željko je takav autor da je saradnja s njim dobra i uspješna i mi se nadamo da će ova knjiga naići na pozitivne kritike čitalačke publike što će mu biti podstrek za nove naslove.Zadovoljstvo je bilo raditi i sa recezentima koji su dali mišljenje o knjizi a to su Profesor Stanislav Tomić, autorka Borka Miličić takođe naša sugradjanka i profesorica Nataša Kokoruš koju takodje poznajemo od ranije jer je pisala recenziju za Željkov roman ’Spirala’’ i ’’Kako se mjeri ljubav’’.Mislim da će mnogima tematika ovog romana biti bliska i da će je čitati sa uživanjem jer na kraju život pobjedjuje i zapravo počinje sa pečatom dara Duha Svetoga koji dobijamo na krštenju’’, rekao je direktor i glavni urednik izdavača ASoglas Dejan Spasojević.

О Dejan Spasojević

Проверите и

Из штампе је изашла збирка пјесама “СПАСОВДАН“ Милорада Милићевића

СВЕТИ СПАСЕ, СПАСИ ДУШЕ НАШЕ! (Милорад Милићевић: „Спасовдан“) „Свети Спасе – спаси душе наше!“ Овако …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *