У Карловачкој гимназији почели „Пролећни Бранкови дани 2019“

Програмом, у којем су учествовали млади, али и афирмисани песници, глумци и музичари, те гимназијалци, у Свечаној сали Карловачке гимназије је почела манифестација „Пролећни Бранкови дани , којом се обележава дан рођења најпознатијег ђака те школе Бранка Радичевића, по јулијанском и грегоријанском календару.
На том светом месту поезије, како је за Карловачку гимназију рекао председник Бранковог кола, песничке институције која чува успомену на Бранка Радичевића, Ненад Грујичић, јуче је уручена и престижна награда Бранковог кола „Печат вароши сремскокарловачке“ за 2018. годину.

Реч је о једној од најстаријих песничких награда на српском језичком подручју и региону. Од оснивања 1967. године, додељује се искључиво за поезију, за најбоље песничке књиге на српском језику. За 2018. годину она је припала за књиге изабраних песама Бошку Сувајyићу и Ивану Лаловићу, док је за нове самосталне збирке поезије додељена Јасни Миленовић и Саши Нишавићу.

Награде су припале, за књиге изабраних песама Бошку Сувајџићу и Ивану Лаловићу, док су лауреати за нове самосталне збирке поезије Јасна Миленовић и Саша Нишавић

У име награђених „слово захвалности“ изрекао је Бошко Сувајyић, а Ненад Грујичић је, говорећи о тој награди, истакао да ју је установио лист „Индекс“, а да се четврт века додељује у оквиру Бранковог кола и да њено трајање од 52 године, 48 година Бранковог кола и 228 година Карловачке гимназије јесу докази контитнуитета какав не постоји ни у ширим просторима, и да он обавезује на сваку изговорену реч.

Током јучерашњег отварања манифестације публика је могла да чује и две песме из двеју песничких књига, штампаних за 195. Бранков рођендан, талентованих младих песникиња, Александре Батинић („Антикитера“) и Сузане Рудић („Друга страна огледала“), које ће своју премијерну промоцију доживети на Светски дан поезије, 21. марта.

Током „Пролећних Бранкових дана“ публика ће имати прилику да присуствује низу програма који, пре свега, у први план стављају поезију. Осим у Карловачкој гимназији, они ће се одржавати у још три новосадске гимназије, Музеју Војводине и Градској библиотеци, а последњег дана манифестације, 28. марта, у спомен-библиотеци најстарије српске гимназије, свечано ће бити уручена и „Велика повеља Бранковог кола“ Ксенији Марицки Гађански.

 

О Dejan Spasojević

Проверите и

Промоција романа “О сновима и легендама“ у НУБ Републике Српске

Промоција књиге „О сновима и легендама”, аутора Предрага Бојиновића, биће одржана у четвртак, 18. априла …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *