Ускоро: ”Пишите МАМА великим словом”

”Пишите МАМА великим словом”

Издавач: АСоглас Д.О.О, Штампарија: АСоглас Д.О.О, Дизајн корице: Нина и Ђорђе из Црне Горе

Аутор: Радмила Шиник, Билећа

РЕЦЕНЗИЈА:

Искре дјечије душе

Дјетињство је период живота кад не размишљамо о узроцима и посљедицама, кад свијет схватамо онаквим каквим га видимо и уживамо у његовим појавним облицима. Дјеца нису оптерећена оним што је било јуче, или што ће бити сутра, него се радују садашњем тренутку. Онај ко успије сачувати неке од ових особина у срцу може да разумије та мала створења и њихове наивне, али безазлене поступке. Таква је и пјесникиња Радмила Шиник.

Радмила је, прије свега, њежна мајка која константно осјећа присност према свој дјеци и ту присност и њежност и сву љепоту тих племенитих емоција претаче у лијепо вајане стихове. Њене пјесме су ода животу, рађању и радости. Све што се догађа је повод за нову радост и извор нових сазнања. Пјесме славе живот, насупрот имагинарној стварности којом данас дјеца живе прикована за рачунаре.

Приковани за столицу

Неће преко врата,

У природи да бораве,

Па он је ЗАМЛАТА!

Има ту и симпатичних дјевојчица и дјечака који упознају први зов љубави и одговарају на њега на свој наиван и природан начин.

Јао,јао, мила мати!

За њом луд сам сасвим,

Кошмар ми је у глави,

Нећу ни да заспим!

Пјесникиња много воли село и мале животиње, посматрајући како оне одгајају своје потомство, слиједећи урођене им инстинкте. Она се диви том заиста тако лијепом свијету на који смо навикли да не обраћамо пажњу, задубљени у савремену технику која пријети да замијени све. Пјесме предлажу дјеци да се отисну у природу, да пусте бубамару да им слети на длан, да прошетају шумом и ослушну милозвучни пој птичица, да уживају у једноставним, а тако лијепим појавама.

Нисам дјецо, мали пјетлић,

Сви ме знате, ја сам дјетлић!

Тијело ми разних боја,

На главици круна моја!

Неприродно је живот, а нарочито дјетињство, провести за неком црном справом и занемарити тај тако лијепи свијет који је створен за нас.

Пјесме у овој збирци нису метрички оковане, а не могу се назвати ни слободним стихом постмодерне. Оне једноставно лепршају, нису рогобатне и представљају једно неусиљено испољавање емоција. Радмила нема метричку шему којој се прилагођава, већ ритам управља према ритму свог срца. Види се да су пјесме настајале у различитим периодима. Неке су фино обрушене и дорађене, а неке „из прве руке“, написане у једном даху са циљем да изразе тренутни осјећај без претјеране бриге о форми. У многим пјесмама имамо опјевану радњу, један мали догађај, а не просто опис.

У пјесмама се не види претензија да се каже нешто нарочито ново, па чак ни да се исте ствари опјевају у новој и необичној форми, већ просто да се искаже на један лијеп и привлачан начин стара и дјеци увијек привлачна тематика. Свака пјесма има поуку, али су оне негдје директно изречене (Замлата, Радост за здравље), а негдје завијене у украсни папир благе метафоре како би малишани могли лако да погоде смисао стихова писаних управо за њих. Неке пјесме су лекције из педагогије преточене у стих и намијењене више одраслима. И, наравно, као код свих пјесника који опјевавају природу и њене љепоте, има лијепих и незаобилазних ономатопеја и мноштво персонификација.

Зачуло се трас, трас, трас,

Јеца меца на сав глас!

На земљу је јадан пао

Јој срамоте јао, јао!

Дјеца не желе претварање. Она хоће искрену душу, душу пјесника који искри љубављу према њима. Наравно, говоримо о малишанима најнижег узраста којима су пјесме и намијењене. Они не познају метрику и облике стиха, али знају да ли је у пакетићу комад радости, или досадно фолирање. И никада ни за шта не кажу да им се свиђа „онако“, него им се нешто допада, или не. Нема средине. А Радмилине пјесме су заиста изливи срца онога ко се са децом дружио цијелог живота.

професор-мастер Давор Арнаут

О Dejan Spasojević

Проверите и

У припреми роман “Тајне долине снова“ Радмиле Караћ

О роману „Тајне Долине снова“ Радмиле Караћ, Београд 2024.   Радмилу Караћ, књижевницу која већ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *