Nagrađena zbirka priča “Žena sa maramom“

Izdavač: ASoglas doo

Štamparija: ASoglas doo

Autor: Ana Tikveša iz Bijeljine

Tiraž: 300kom

Iz recenzije:

 

Abecedarij jedne žene

– Slabosti, ime ti je žena.

– To je žena – njoj se udvarati može.

– To je žena – te se može osvojiti.

– To je Lavinija, i zato se voli.

(Wiliam Shakespeare)

U savremenoj književnosti malo je dela poput knjige priča Žena s maramom, spisateljice Ane Tikveše. Ako bismo ovo delo strogo podveli pod žanr – zbirke priča, verovatno bismo se ogrešili o žanrovski pluralizam, koji knjiga Žena s maramom poseduje. U osvetljavanju navedenog zapažanja, svaka od ovih priča bi mogla biti i kolumna, s obzirom na to da su pisane u prvom licu jednine i sa elementima ironije, beleškama o zapažanjima pojava u savremenom društvu, koje biva ošinuto satiričnom oštricom iz pera autorke Ane Tikveše. Ali, sa druge strane u ovim pričama izražena je veća sujbektivnost, neretko i intimnost (Dan kad sam se rodila, Dan kad sam postala roditelj, Dan kad sam se probudila, Dan kad si se rodila, Dobro veče, tugo!, Ja, kao Mi itd.), pa bismo mogli da je uporedimo i sa jednim još modernijim žanrom – blog, koji kod naše spisateljice ima dnevničku prirodu. Ipak, kao što smo naglasili, nijedan od ovih žanrovskih određenja nije pravi okvir za ovu knjigu, pa možemo slobodno reći da je autorka stvorila jedan novi, hibridni žanr, koji upravo, kao sijaset pomenutih žanrova donosi nešto novo na književnoj sceni Balkana. Knjiga svakako zaslužuje pažnju javne književne scene, ali i prostor za publikacije pojedinačnih priča u novinama ili časopisu, jer ove priče pored zanimljivosti tema koje obrađuju, poseduju i izuzetnu književnu vrednost.

Centralna figura svih priča je žena. Žena, kao majka, supruga, sestra, kćer, prijateljica, domaćica, umetnik, poslodavac i radnik. Žena, sa svim svojim ćudljivim raspoloženjima, nerealnim željama, uvek je nepresušni izvor inspiracije, da se njenom liku, delu, životu, ulozi priđe, prvenstveno sa psihološkog aspekta, a onda potom i sa filozofskog, mitološkog, istorijskog, a ponajviše umetničkog. Spisateljica Ana Tikveša je na umetnički način oslikala mnoge duhovite situacije u kojima se žena često nađe, ali sa druge strane, već u prvoj priči je sa velikom ozbiljnošću iznela zapažanja o pojavi nezadovoljstva, koje vrlo često preraste u depresiju, a koja je vodeća bolest 21. – vog veka. Čineći kontrast između žene, koja je zdrava i koja ima hiljadu želja i žene, koja je bolesna i koja ima samo jednu želju, i daleko vedriji duh. Glavni motiv priče je odevni predmet – marama. Ona kod različitih žena ima različitu funkciju, pa nije sasvim slučajno što i čitava knjiga nosi naslov po ovoj priči Žena s maramom. Ono što je, možda i najveća književna vrednost je poučavanje. Počev od Aristofana, svako delo sa satiričnom crtom,

iako za prvenstveni cilj ima otkrivanje, ironiziranje i kritikovanje pojava u društvu ili kod pojedinaca, krajnji cilj je uvek onaj humanistički, poučavanje na primerima.

Posebna zanimljivost, po kojoj i ova recenzija nosi ime je to što su priče abecedno poređane. A prvo slovo prve priče je slovo Ž, kao početno slovo imenice – žena. Druga priča počinje prvim slovom abecede Ako bude, da me ne bude, da bi do samog kraja bio abecedni red i opet na kraju priča sa početnim slovom Ž, Žena. Reč autora dat je kao prolog u knjizi, gde nam spisateljica govori o sebi u obliku biografije, želeći na taj način da nam oda tajnu, da su mnogi likovi i momenti u knjizi autobigrafski. Način na koji je autorka počela knjigu i na koji je završila, kao da nam govori da je htela da zatvori krug, da nam da do znanja da sa ženom sve počinje i sve se završava. Sa ženom iz ugla posmatranja jednog muškarca u poslednjoj priči Žena:

Ima jedna žena. Zove se Afrodita, Jelena, Danka, Anka, Emina, Kata… Mara. Moja i svoja.

Sve žene u jednoj i jedna žena u svima.

Ova knjiga će vas provesti kroz stare – nove situacije; kroz poznate bajke iz novog ugla sagledane; kroz različite gradove, njihove raznolike trgove, a iste sudbine ljudi; kroz interpretacije nama znanih pesama, o ljubavima koje počinju i završavaju se na društvenim mrežama; o svim licima i naličjima ljubavi, na tako blizak, poznat način. Žena s maramom se ne zaboravlja, knjiga, koju ćete rado citirati, poklanjati prijateljima i ono što je najvažnije, ponovno čitati.

Nevena Milosavljević,

prof. srpske knjževnosti i jezika

 

О Dejan Spasojević

Проверите и

Из штампе је изашла збирка пјесама “СПАСОВДАН“ Милорада Милићевића

СВЕТИ СПАСЕ, СПАСИ ДУШЕ НАШЕ! (Милорад Милићевић: „Спасовдан“) „Свети Спасе – спаси душе наше!“ Овако …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *