Milica Milenković

Milica Milenković rođena je 1989. godine u Nišu u Republici Srbiji. Po sturci je master filolog srpske i komparativne književnosti. Studije završila na Filozofskom fakultetu u Nišu odbranom teme master rada „Poezija Gordane Todorović“ čime je prva donela sveobuhvatno tumačenje literarnog opusa ove pesnikinje i ukazala na značaj njene poezije. Jedna je od najznačajnijih književnica mlađe generacije stvaralaca u svojoj zemlji i regionu.

Objavila knjige: roman Homunculi (2010), zbirke pesama Manje od dlana (2012), Via Militaris, Via Dolorosa (2013), Isposnice (2019) i književnu kritiku Kritička tumačenja (2016).

Autor projekta i mentor škole „Aktivno čitanje i kreativno pisanje“ za decu i priređivač Zbornika radova učenika ove škole (2017–2018).

Priredila je Sabrana dela Gordane Todorović u tri toma (2018) kao realizaciju projekta koji je podržalo Ministarstvo za kulturu i javno informisanje Republike Srbije u oblasti izdavaštva kapitalnih dela savremene srpske književnosti i Živeti zbog pesme Gordane Todorović (Sabrane pesme iz Književnih novina 1974–1978) (2019).

Dobitnica prvih nagrada na Festivalu poezije mladih u Vrbasu (2011) i Festivalu kulture mladih Srbije u Knjaževcu (2012) i Timočke lire za najbolju pesmu koju dodeljuje Radio Beograd 2 u 2012. godini – pesma Božićni kolač; finalista Ratkovićevih večeri poezije (2015, 2016, 2017), dobitnica treće nagrade Ratkovićevih večeri poezije u Crnoj Gori 2017; finalista Smederevske pesničke jeseni sa najboljom pesmom za Zlatnu strunu (2017) – pesma Na pola koplja; dobitnica Druge nagrade na Drinskim književnim susretima 2019. godine.

Dobitnica nagrade „Mirko Petković“ za književnu kritiku i nagrade „Stražilovo“ za zbirku pesama Isposnice 2019. godine.

Operativni urednik časopisa za književnost, umetnost i kulturnu baštinu Bdenje.

Bavi se prevođenjem sa engleskog i makedonskog jezika.

Član je žirija za dodelu nagrade „Gordana Todorović“ i „Meša Selimović“ u Srbiji. Svoje radove objavljuje u književnim časopisima, novinama i listovima u zemlji i regionu. Učesnica brojnih književnih festivala i saradnik kulturnih ustanova u Srbiji i regionu. Poezija joj je prevođena na engleski, slovački i makedonski jezik.

О Dejan Spasojević

Проверите и

Ljubodrag Stojanović

  Ljubodrag Stojanović, rođen 1972. Godine u Gnjilanu. Autor tri samostalne I nekoliko zajedničkih knjiga. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *