Интервју са Жарком Бојићем, аутором награђене збирке пјесама “Између двије фамилије“

АСинфо: Жарко, публика вас зна од раније, по освојеним наградама и похвалама али за све оне који не знају можете ли рећи укратко нешто о себи,

Жарко Бојић: О себи је увијек најтеже питање. Затекао сам се заједно са многим пјесницима из Црне Горе на првој линији одбране и борбе за опстанак Српског народа, ћириличног писма, језика и вјере, и то ми даје снагу да истрајем у нади да ћемо на крају бити побједници!

АСинфо: Ваша збирка пјесама “Између двије фамилије“  освојила је друго мјесто у јакој конкуренцији од преко 100 рукописа на недавно одржаним “Дринским књижевним сусретима“ у Зворнику, можете ли рећи нешто о тој збирци, колико дуго је настајала,

Жарко Бојић: Био сам пријатно изненађен успјехом. Тема збирке је везана за свакодневне догађаје у Црној Гори и моја разочарења у поступцима појединих људи, који су покушали да трговином душама, продајом и издајом сопственог народа остваре личне интересе. Збирка је настала паралелно са претходном „С  оне стране памети“ и одсликава вријеме од момента изгласавања срамног закона о отимању светиња,  кроз  смјену власти и наставак негативног односа према Српском народу! Ја сам одавно препознао амбасадоре друге фамилије у политичком животу Црне Горе и знајући њихове негативне намјере покушао сам од почетка да их разобличим и прикажем ко су заправо! Јер, грађанштина је бјежање од сопственог идентитета, укидање имена, наметнута лаж која нас води у понор! А ми смо се заправо нашли између моћника који контролишу свеукупни живот, тј. Између двије фамилије.

АСинфо: Предсједник жирија за поезију проф др Миомир Милинковић је у обједињеном ставу жирија за твоју збирку издвојио следеће:

“Стиховима ове збирке аутор се на најбољи начин осведочио као песник који је пробуђени део народа; човек који отворено и бескрупулозно пева о манама и врлинама својих савременика, о политичарима који су издали поверење народа и ставили се у службу напријатеља своје домовине.Његова реч плени снагом мисли и емоција које на најбољи начин налазе пут до осећања и душе читалаца свих узраста и различитих читалачких афинитета.“

Жарко Бојић: Хвала стручном жирију и господину проф др Милинковићу који су ме охрабрили и препознали у мојој поезији вриједност. Послије ових ријечи почињем да вјерујем да је моја збирка заслужила да се нађе међу награђеним.

АСинфо: Ваша збирка пјесама “Стазом предака “ освојила је награду “Књига године“ за 2019.годину код издавача АСоглас идзаваштво, да ли сте поносни на ту збирку јер је била својеврсни прилог у борби за очување традиције и вјере у смутним временима и једној широј борби која је те године и кулминирала у Црној Гори под слоганом ‘Не дамо светиње“ , да ли си био учесник тих велчанствених мирних литија

Жарко Бојић: Више сам него поносан на збирку „Стазом предака“. Дао сам себи тежак задатак да кроз нову књижевну форму у акростиху напишем пјесму. Имао сам среће да ми издавач буде АСоглас издаваштво и да ми једна од рецензената буде уважена Невена Милосављевић, професорица Српског језика и књижевности. Она је заиста стручно и детаљно дала осврт на моју збирку и тиме јој дала значај.

Збирка „Стазом предака“ је на неки начин упозоравала на  тешка времена која су пред нама! Десио се напад на Цркву. Сви смо били ту, да бранимо светиње.

АСинфо: Можемо ли ускоро очекивати објављивање овог награђеног рукописа “ИЗмеђу двије фамилије“ и да ли пишете нешто ново?

Жарко Бојић: Наравно, збирка ће се ускоро наћи у штампи. АСоглас издаваштво ће, надам се, бити једини издавач мојих књига. Изузетно сам задовољан сарадњом, промоцијом и подршком. А следећа збирка ће бити епска поезија, коју не смијем да запоставим!

АСинфо: Недавно је основано Удружење епских пјесника Црне Горе под наивом “Радован Бећировић – Требјешки“ ,  чији си потпредседник, можеш ли рећи нешто више о тој теми?

Жарко Бојић: Велики је корак направљен оснивањем Удружења српских епских пјесника Црне Горе „Радован Бећировић Требјешки“. Иако сам један од оснивача, морам признати да сам веома мало урадио на организацији његовог оснивања. Удружење има задатак да промовише епску поезију и да пружи помоћ и подстицај епским пјесницима да пишу и стварају. У њега су добродошли сви пјесници који пишу ћирилицом и српским језиком, без обзира да ли живе у Црној Гори или негдје друго. Сматрам да епска поезија има будућност. Наш национални инструмент, гусле, све више су популарне и  увелико доприносе да се епска поезија још више заволи. Имамо ту част да је прослављени гуслар Бошко Вујачић почасни пресједник нашег удружења.

АСинфо :Какви су ваши утисци са 5. Дринских књижевних сусрета

Жарко Бојић: Могу само да честитам организаторима на изузетном успјеху. Посебно у времену мјера, забрана, маски, дистанци, страха и неизвјесности…

Дрински књижевни сусрети су прерасли у једну велику и озбиљну манифестацију о чему свједочи број учесника из свих жанрова књижевности. Са успјехом „Дринских књижевних сусрета“ треба да се поноси читав регион.

АСинфо : Твоја порука читаоцима

Жарко Бојић: Желим првенствено да поздравим све љубитеље поезије. Наше писање не би имало смисла да није њих.   Читањем  различитих приказа и стилова сваки од њих ће пронаћи пјесника којег разумију. Нека свако од нас има некога ко га воли!

О Dejan Spasojević

Проверите и

У припреми књига “РОВЦА И РОВЧАНИ“ аутор Бранко Бато Крковић

РОВЦА И РОВЧАНИ Ровца су најмања од седам брда, а ,,највећа динарска карсна површ како …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *