Početna / Vijesti / DUHOVNE PJESME- Milan Mirović

DUHOVNE PJESME- Milan Mirović

Slavoslov Bogu i svetima

Pred nama je zbirka duhovnih pjesama ispjevana u pohvalu Boga i svetih Njegovih. Pjesme su posvećene određenim praznicima u godini, ili su ispjevane da uzveličaju neke svete ličnosti i hrišćanske vrline.

Milan Mirović je hrišćanin koji želi Boga da slavi na svaki dostupan način, pa i u stihu. On to čini iz čiste duše i srca, koristeći dar koji mu je Bog dao. Ne vodi mnogo računa o samoj formi, iako i ona najčešće bude zadovoljena. U pjesmama se ponekad smjenjuju tercine i kvarteti, to jest strofe sa različitim brojem stihova. Neke pjesme dobijaju ritam ne toliko od rime, koliko od uspjelih ponavljanja određenih ključnih riječi, po čemu Milanova poezija liči na crkvene pjesme iz bogoslužbenih knjiga, odnosno službe iz Mineja i Oktoiha. Neke pjesme su inspirisane i akatistima i onim čestim ponavljanjem radosnog usklika. Pjesme su lijepe i skladne, a prilagođene su i za pjevanje u našim hramovima, što bi vjerovatno i bila najveća želja pjesnika. One se za sad, ako nekom kompozitoru duhovne muzike ne zapadnu za oko, mogu pjevati po melodijama kojima se već služimo za druge, poznatije pjesme.

Milan naročito veliča svetitelje, njihove živote i čuda. Njega nadahnjuju oni sveti koji svojim čudesnim djelima utvrđuju narod u vjeri. Njihovi čudesni darovi su svjedoci sile Božije i žive vjere pravoslavne. Svi su oni djelatnici molitve, te sile koja povezuje nebo i zemlju. Pjesnik motivaciju nalazi na mjestima koja je posjetio. Pjeva i o svetinjama u našoj blizini, a i o ostalim srpskim crkvama i manastirima koji sijaju svetosavskom duhovnošću. Pjesnik naročito slavoslovi u čast Vladičice Bogorodice, naše neumorne Zastupnice pred Prestolom Božijim. Neke pjesme su i rodoljubive i govore o slavi našeg i ruskog naroda, naših i ruskih svetitelja. One nisu prazno srbovanje, već slave našu sveštenu istoriju.

U pjesmama su opjevani i najradosniji događaji iz Jevanđelja. Odaje se zahvalnost Hristu za sve što je učinio da bi nas spasio. Pjesme su pune ljubavi koja se prelijeva, a samim tim i sreće koja od te ljubavi neizbježno dolazi. Čak i stradanje hrišćanskih mučenika pjesnik vidi kao radosne događaje, što oni i jesu, jer mučenike upravo i proslavljamo na one datume kad su postradali. To su dani njihovog proslavljenja od strane Gospoda u Carstvu Nebeskom. Milan ne prepričava prosto događaje iz života svetitelja, nego svetitelje prikazuje kao nebeske ljude, kao one koji su već ovdje na zemlji živjeli nebeskim životom, u jednoj sasvim drugačijoj dimenziji. Nijedna pjesma ne prolazi bez slavoslova Bogu, bez usklika blagodarenja za sve.

Kod Milana Mirovića pjesme pjevaju o ljepoti življenja. One su lijek za potištenu dušu kakvih je danas nažalost dosta. On se divi prirodi kao Božijoj tvorevini i divi se istovremeno i ljepoti hrama kao doma Božijeg i crkvene umjetnosti. Kod njega je i pokajanje radostan čin, što i treba da bude, jer pored žala zbog grijeha, tu je i utjeha zbog Božije milosti koja svaki grijeh briše ako se za njega iskreno kajemo.

Neke pjesme, kao što je „Bistra voda“, posebno su uspjele i imaju zaista umjetničku vrijednost. One svjedoče o nesumnjivom pjesničkom daru autora i potencijalu koji, ako se bude razvijao, može da se značajno nadogradi i u budućnosti donese još veće plodove. Osim toga, vidi se da autor zaista poznaje pravoslavnu vjeru, tako da su njegove pjesme jedan svojevrstan Katihizis (knjiga najvažnijih istina naše vjere) u stihu. On nam ne izlaže samo suvoparne podatke, nego i njihov duhovni smisao. On lijepo, kao sveštenik u besjedi, povezuje određene teme, svetitelje i praznike sa biblijskim, jevanđeljskim događajima (Sveti Trifun – Svadba u Kani Galilejskoj). U pjesmama koje opjevavaju jevanđeljske događaje i žitija svetih nisu samo prepričani događaji, već su data i pravoslavna tumačenja i pouke, tako da pjesme mogu biti dušekorisne ljudima koji ulaze u vjeru.

Nadamo se da se pjesnik neće na ovoj knjizi zaustaviti i da ćemo imati priliku da se još naslađujemo zdravom duhovnošću u lijepim stihovima brata Milana.

đakon Davor Arnaut

O Dejan Spasojević

Proverite i

U pripremi zbirka pjesama “Sveto i beskrajno“ – Velibor Šipovac

LIJEK ČOVJEKOVOJ DUŠI  Šta je veliko, vječno, sveto u čovjekovom  životu, tema je u zbirci …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *