Početna / Autori / Čedomir Vrlješ

Čedomir Vrlješ

AUTOR O SEBI

Rođen sam u Nevesinju, u Hercegovini. Sada živim u Novom Sadu. Ekonomista sam.

Čim sam se opismenio bukvalno sam shvatio to opismenjavanje i odmah počeo  da pišem i da objavljujem. Kao učenik osnovne škole u „Zadrugaru“ (list za poljoprivrednike na koji su mnogi po selima Bosne i Hercegovine bili pretplaćeni) sam objavljivao viceve.Tada sam dobio u prvu nagradu za pjesmicu u nekoj emisiji tipa „Dobro jutro, djeco“ na Radio Sarajevu.

Preseljenjem u Sarajevo moje druženje sa Radio Sarajevom je nastavljeno. Tačnije sa Humorističkom redakciom Radio Sarajeva čiji sam postao stalni saradnik i potencijalni urednik. Na Radio Sarajevu sam imao i svoje stalne likove koji su se zvali Rambo i Škembe i mogu salobodno reći da su to bili najpopularniji radijski likovi u predratnoj Bosni i Hercegovini. A pisao sam humor i satiru i za ostale jugoslovenske radio stanice. Radio Beograd, Radio Novi Sad i Radio Zagreb. I skečeve za Televiziju Sarajevo.

Humor i satiru objavljivao sam i u novinama i časopisima. Oslobođenju, Politici, Borbi, novosadskom Dnevniku, sarajevskim Našim danima, Ježu i beogradskoj omladinskoj štampi.

Pisao sam i pjesme za pjevanje. Praktično sam bio tekstopisac „Jugotona“, a pisao sam i za PGP RTS. Moje pjesme su pjevali Toma Zdravković, Nedeljko Bilkić, Vladimir Savčić Čobi (grupa „Pro arte“), Milan Babić, Zorica Marković i još po neki. A komponovali su ih vrhunski kompozitori Blagoje Kožanin, Đorđe Novković i Predrag Negovanović.

Početkom rata u Bosni,  a bogami i u Hercegovini, nije mi bilo ni do pjesme ni do humora pa sam počeo da pišem poeziju za djecu, priče, kratke priče,…

Danas kad pogledam u retrovizor vidim da sam pisao skoro sve od aforizama do romana. Recimo, roman migracijske književnosti „Dođoši“ sam izdao u elektronskoj formi i „Amazon“ ga je ponudio čitaiocima diljem zemaljske kugle.  

Nisu izostale ni neke nagrade mada sam bio u mnogo više najužih izbora pa me moji dugari u šali ponekad i zobu „NAJUŽI IZBOR.“  

Osvojio sam drugo mjesto na manifestaciji „Sremskokarlovački pjesnički brodovi“ za 2019. godinu u Sremskm Karlovcima.

Laureat sam književne nagrade „Kočićevim satiričnim perom“ za 2003. i 2012. godinu u kategoriji satirične pjesme.

Osvojio sam i prvu nagradu za najbolju satiričnu pjesmu na prvom Jugoslovenskom festivalu humora i satire u Vogošći kod Sarajeva. A bilo je tu i raznih diploma, pohvala, zahvalnica, plaketa

O Dejan Spasojević

Proverite i

Cvijetin Baja Lobožinski

BIOGRAFIJA    Cvijetin Baja Lobožinski je rođen 24. maja 1961. godine u Novom Sadu. Detinjstvo …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *