Početna / Autori / RAJKO BOŠKOVIĆ

RAJKO BOŠKOVIĆ

Rajko je rođen u siromašnoj zemljoradničkoj porodici, u Kulini ( Caparde), 6.9.1949. godine od oca Jevte i majke Velinke Bošković, djevojačko Vuković.
Prva četiri razreda osnovne škole završio je u rodnom mjestu, a druga četiri u Memićima, selu udaljenog od njegovog 6 kilometara. Sa ostalom djecom koja su pohađala osnovnu školu od petog do odmog razreda, išao je pješice, tokom toplih dana bos, a kada je bilo hladno, u opancima od imregniranog platna sa traktorskim đonom ( autari), najčešće gladan.
Po završenom osmogodišnjem obrazovanju, kojeg je završio odličnim uspjehom ( petice iz svih predmeta), upisuje se u Učiteljsku školu u Tuzli i odmah od opštine Kalesija dobija stipendiju.
Učiteljsku školu završava na vrijeme i odmah, iako nije napunio 18 godina počinje raditi kao učitelj u rodnom mjestu. Organizuje omladinu i sa njom priređuje priredbe i igranke, kako u svom selu, tako i okolini. Istovremeno pokreće akcije po selima i radi na izgradnji vodovoda, elektrifikacije sela i izgradnji puteva.
Nakon pet provedenih godina u rodnom mjestu seli se u Memiće, gdje se aktivira na društvenom planu: Formira fudbalski klub, KUD….U međuvremenu u Beogradu vanredno upisuje Višu defektološku školu i završava je za malo više od dvije godine. U dva navrata proglšavan je za najboljeg učitelja. Ubrzo je biran za direktora škole u Memićima na kojoj dužnosti ostaje dva mandata. Treći mandat, mada ga je kolektiv gotovo jednoglasno birao, nisu dozvolile nacionalne strane (SDA i SDS), jer su međusobno podijelile vlast, a škola u Memićima je „pripala“ SDA. Podnosi ostavku, najviše zbog teške bolesti supruge i vraća se u rodno mjesto kao učitelj, gdje radi sve do izbijanja rata 1992. godine. U ratu aktivno učestvuje i biva ranjen u oktobru 1992. godine. Nakon izlaska iz bolnice, vraća se u svoju četu i aktivno i aktivno bavi dopisništvom. Piše sa fronta za „Srpski glas“ u Zvorniku. Od septembra 1993. godine raspoređen je na radnu obavezu u Oš u Osmacima.
Po završetku rata radi kao nastavnik, učitelj, sekretar škole i tri poslednje godine pred penzionisanje kao bibliotekar OŠ u Osmacima.
Pisanjem se bavi od sedmog razreda osnovne škole. Njegove pjesme su objavljivane u dječijim novinama „Pionir“ od koji je dobio i nagradu (rukometnu loptu), kada je bio učenik osmog razreda. Pjesme su mu objavljivane i na zidnim novinama u školi. Pjesme piše stalno, a ozbiljnijim pisanjem se počeo baviti u rovu tokom rata kada nstaju njegove najljepše pjesme. Neke od pjesam su mu objavljivane u časopisima u RS i Srbije.
Pošto je poslije rata objavio tri zbirke pjesama ( Krvava Spreča, Raspletene kose i Tarana, od kojih je ova poslednja zbirka dječije poezije), okušao se i u prozi. Napisao je knjigu priča „U ime Bosne“, a zatim „Stare kuće“, koja je u stvari monografija porodica Bošković, Đorđić, Kojić i Šarenac u Gornjoj Spreči.
Polovinom 1997. godine postaje dopisnik ANIU RS na projektu „Enciklopedija RS“ i jedan je od rijetkih koji je svoj posao završo. Nagrađen je novčano od ANIU RS.
Paralelno sa prikupljanjem podataka za AkademijuNauka RS, prikuplja podatke i o opštini Osmaci i nakon pet godina obajvljuje „Monografiju opštine Osmaci“, koju su mnogi ocijenili veoma visokim ocjenama.
Nakon toga obajvljuje roman „Dosta je bilo- istina Gornje Spreče“ koji je 2015. godine proglašen knjigom godine u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ Zvornik. Potom objavljuje knjgu priča „Grešnici“, a ove, 2017. godine, knjigu priča „Utvare“. Trenutno prikuplja podatke i piše kljigu o poginulim borcima TG Osmaci u prošlom ratu.
Inače, Rajko se veoma mlad oženio i sa sa suprugom rodio sina Sašu, koji tenutno živi u Zvorniku, dr je veterine i Predsjednik VK RS i kćerku Ntaša koja viša medicinsak sestra i koja živi Kalgariju ( Kanada) Od dvoje djece ima četvoro unuka.
Supruga mu je umrla 1990. godine od raka dojke, sada kao penzioner živi u svojoj kući sa drugom suprugom.

Kulina ( Caparde) 3.11.2017. godine

O Dejan Spasojević

Proverite i

LJUBICA PETROVIĆ KOSOR, Podgorica, R Crna Gora

U saradnji sa Fb stranicom Ostani kod kuće , ostani doma : LJUBICA PETROVIĆ KOSOR, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *