Početna / Autori / ODRŽANA SVETOSIMEONSKA AKADEMIJA

ODRŽANA SVETOSIMEONSKA AKADEMIJA

ZVORNIK,  – U zvorničkom Domu omladine održana je večeras Svetosimeonska akademija, u čast Stefana Nemanje, tvorca srpske države, koji se zamonašio pod imenom Simeon, te povodom 500 godina srpske štamparije u Goraždu i 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Zvornički protojerej stavrofor Vidoje Lukić je, blagosiljajući akademiju u ime njegovog preosveštenstva epsikopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, rekao da je Sveti Simeon Mirotočivi, odnosno Stefan Nemanja prije monašenja, rodonačelnik srpskog roda, državotvorac srpske države i veliki borac za izgradnju svetinja i čistotu Pravoslavlja.

„Sveti Stefan Nemanja je jedan od osnivača ili osnivač srpske držav, a njegov sin Sveti Stefan Prvovjenčani je prvi kralj kojeg je miropomazao Sveti Sava“, rekao je Lukić i naglasio da je loza Nemanjića nepresušni izvor kojim se duhovno nadahnjuje i napaja srpski narod.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ Zvornik Rade Perić naglasio je da se ovogodišnja Svetosimeonska akademija održava i povodom 500 godina srpske štamparije u Goraždu i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Perić je podsjetio da je Stefan Nemanja, rodonačelnik vladarske dinastje Nemanjića, doprinio stvaranju srpske države u srednjem vijeku.

On je istakao da je Stefan Nemanja bio jedan od najznačajnijih srpskih vladara i podsjetio da je zajedno sa sinom Rastkom, osnosno Svetim Savom, bio utemeljivač Srpske pravoslavne crkve.

Perić je rekao da se Svetosimeonska akademja održava dvadeseti put u Zvorniku i da je jedina kulturna manifestacija ove vrste u Republici Srokoj koja je posvećena svetom Simeonu Mirotočivom.

U okviru Svetosimeonske akademije, Gradski odbor SPKD „Prosvjeta“ za najbolju knjigu u 2018. godini proglsio je „Zbornik kratkih priča i pjesama“, koja je nastala na Drinskim književnim susretima na kojima je nastupilo oko stotinu književnika iz Republike Srpske i regiona.

„Nagradu uručujemo predsjedniku „ASoglas izdavaštva“ iz Zvornika Dejanu Spasojeviću koji je i organizator ovih susreta, s ciljem da se podstakne književno stvaralaštvo u ovom gradu“, rekao je Perić.

Spasojević je izrazio zadovoljstvo zbog ovog priznanja koje je ovom zborniku dodijelila „Prosvjeta“ i podsjetio da je ta knjiženjbvna manifestacija okupila više od stotinu književnika, što je bio značajan kulturni događaj u Zvorniku.

„Posebno mi je drago što je nagrada uručena na Svetosimeonskoj akademiji posvećenoj Svetom Simeonu i Setom Savi duhovnim vođama srpskog naroda“, rekao je Spasojević, koji je i urednik „Zbornika kratkih priča i pjesama.

U muzičko-scenskom dijelu Akademije, nastupilo je Prvo pjevačko društvo „Izvornik“, učenici Tehničkog škoslkog centra, te Ana i Irena Spasojević.

Organizator Svetosimeonske akademije su Gradski odbor SPKD „Prosvjeta“ i Crkvena opština Zvornik, dok ej pokrovitelj grad Zvornik.

SRNA

O Dejan Spasojević

Proverite i

Aleksandar Bošković

                                   Luna Raspaljeno nebo ponovo gori. Taj trenutak plavetnila odnekud je poznat možda samo meni …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *