Početna / Autori / Intervju u susret ”’Drinskim književnim susretima”- Boško Lomović

Intervju u susret ”’Drinskim književnim susretima”- Boško Lomović

Čekajući Sabrana djela Lomović je, nesumnjivo, najtrofejniji pisac sa tla bivše Jugoslavije: nagrada u Zvorniku bila je 180. u nizu do sada osvojenih

 

Na konkursu izdavačke kuće „ASoglas“ u Zvorniku žiri je, za 2019. godinu, najboljim proglasio rukopis vaše zbirke priča pod naslovom „Priče o neobičnom“. To je vama 180. priznanje za gotovo 50 godina književnog stvaranja, zar ne?

  • Jeste, oduvijek sam posjedovao takmičarski duh. Nisam se, kao seoski osnovac, mogao takmičiti sa bogatijim vršnjacima u odijelu, obući, lijepoj đačkoj torbi, kvalitetnoj užini, pa sam se trudio da ih pobjeđujem u učenju. Kasnije sam ih pobjeđivao u atletici (bio sam trkač i skakač udalj). Htio sam da postanem pisac, želio da se i za mene čuje, pa sam književne konkurse vidio kao dobru priliku da se takmičim. Kratka priča je bila moj specijalitet i, tokom dvije decenije (1970–1990), nagrade su prosto pljuštale: osvajao sam ih u Zagrebu, Sisku, Banjaluci, Sarajevu, Tuzli, Titogradu, Prištini, Nišu, Beogradu, Novom Sadu… Za dvije decenije življenja u Brčkom, nakupio sam 96 priznanja, za posljednjih 25 godina boravka u Gornjem Milanovcu još 84.

 

Podosta je i nagrada koje nose imena književnih velikana: Ivo Andrić, Isak Samokovlija, Vojislav Ilić Mlađi, Milutin Uskoković, Laza Kostić, Gordana Brajović. Tu su još „Mišićev dukat“, „Pjesnički prsten“, „Srebrno Gašino pero“, međunarodna nagrada za sveukupan doprinos književnosti za djecu „Maslinov vijenac“… Koja vam je među njima najdraža?

  • Znate kako se kaže: sva se djeca vole, a najmlađe se na koljenu cupka. E, ja ću još neko vrijeme „na koljenu da cupkam“ nagradu izdavača iz Zvornika, jer me ona sada najviše raduje. Ne toliko što je posljednja u nizu, već što je riječ o pripovjedačkoj zbirci. Po vokaciji, kako se to kaže, ja sam prevashodno pripovjedač. Najviše priznanja su mi donijele priče i pripovijetke, a među 40 do sada objavljenih knjiga, samo su četiri davno štampane zbirke priča. Od posljednje („Nešto važno“, priče za djecu) protekle su pune tri decenije. Zato će mi, bar do sljedeće prilike, i ova zbirka, kad se odštampa, biti najdraža.

 

Kad smo kod nagrađenog rukopisa „Priče o neobičnom“, otkrijte nam o čemu govore vaše priče i šta je u njima neobično?

  • Zbirku čine pripovijetka „Radiestezist“ i još 18 kratkih priča čiji motivi potiču iz stvarnog života. Govore o ratu, ljubavi, životu u rasijanju, samoći, starosti, sudaru tradicije i modernog. Junaci priča su obični ljudi koje je neplaniran i nepredvidljiv slučaj „ubacio“ u neobične životne okolnosti. Tako se u svakoj od 19 priča potvrđuje davno uočen fenomen da život može prirediti čovjeku fantastičniju stvarnost od maštom stvorenih fantazija. Nadam se da će i moji čitaoci to moći da potvrde.

 

Može li pisac danas da živi od nagrada i honorara za književno stvaralaštvo?

  • Bilo je pisaca koji su od pisanja živjeli, neki dobro, a neki lošije, ali većina se bavila pokojim sigurnijim poslom. Boško Lomović novinar je gotovo pola vijeka izdržavao Boška Lomovića pisca. Ranije su nagrade uvijek bile novčane, a objavljeni tekstovi honorisani, dok je danas to prava rijetkost. Konkursa za poeziju i prozu je nikad više, a najčešća „nagrada“ je lijepo naštampana diploma; gotovo nijedan časopis ne plaća honorar za pjesmu, priču, esej ili prikaz knjige kojima popunjava svoje stranice.

 

Saznajemo da vam je beogradski izdavač „Svet knjige“ pripremio Sabrana djela u sedam tomova (oko 3.000 stranica). Kad će biti objavljena?

  • Priprema Sabranih djela trajala je oko tri godine. Posao je doveden do štamparije. Izdavač je u projekat uložio popriličnu sumu novca, ali nema za štampara, a za to je potrebno ponajviše. Imam obećanje od opštinskih čelnika u mome gradu da će pomoći, vjerujem da će to i učiniti, ali moram imati strpljenja, nisam ja najvažniji. Uostalom, Sabrana djela mogu da se pojave i posthumno, mada bih više volio da ih ugledam za života.

 

Razgovor vodio

Dejan Spasojević

 

O Dejan Spasojević

Proverite i

Ognjen Kandić

Ognjen Kandić rođen je 1991. godine u Mostaru. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje sticao je u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *