Početna / Autori / Intervju sa Jasnom Milenović, pobjednicom u kategoriji “najbolja neobjavljena zbirka pjesama “

Intervju sa Jasnom Milenović, pobjednicom u kategoriji “najbolja neobjavljena zbirka pjesama “

Razgoavramo sa pjesnikinjom Jasnom Milenović iz Sremske Kamenice, pobjednicom ovogodišnjeg konkursa za manifestaciju “Drinski književni susreti“ , u kategoriji za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama.

ASinfo: Pobjedili ste na našem ovogodišnjem konkursu u kategoriji za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama, u sasvim jakoj konkurenciji po mišljenju žirija, da li vas to čini srećnom?

To me, naravno, čini veoma srećnom, ali i veoma odgovornom prema poeziji. Konkursi me podstiču da dajem najviše što u tom trenutku mogu. A nagrade da se trudim da uvek budem bolja nego u prethodnim pesmama.

ASinfo: Šta je to o čemu pišete u zbirci “VEČNOSTI BELA KRILA“?

Bavim se univerzalnim temama: šta je to što čoveka nadahnjuje, i podstiče, da čini upravo to što čini. I koje posledice iz toga proizilaze. Pokušavam da osvetlim neke od uglova iz kojih se ta pitanja mogu posmatrati. Interesuju me, i izazivaju da o njima pišem, istorijske ličnosti (pre svih žene), i istorijske okolnosti. Naročito srednji vek. Naša narodna poezija, mitovi i legende, deseterački stih. Odnos stvaraoca i njegovog dela, kao i Božijeg nadahnuća, neophodnog da dođe do stvaralačkog čina. Te teme, i odnos prema svemu što je neprolazno, stavila sam među korice ovog rukopisa, podeljenog u tri celine. Trudim se da svaka moja zbirka bude protkana nekom zajedničkom niti, koja povezuje cikluse i pesme.

ASinfo: Koje ste knjige do sada objavili i da li ste nagrađivani na nekim konkursima ili manifetacijama?

Ovo će mi biti četvrta zbirka poezije. Prethodne su: Okom okovana (Stražilovo, Irig, 1987), Grad od uzdisaja (Dositej, Gornji Milanovac, 2014), Ples Lepenskog Vira (Savez Srba u Rumuniji, Temišvar, 2017). Imam desetak nagrada: nekoliko na Festivalu pesnika za decu Bulka u Crvenki, Nagradu Stojan Stepanović na Vukovim lastarima u Loznici, dve druge nagrade za duhovnu poeziju u manastiru Bešenovo, nagradu Izvor za najlepšu pesmu o zavičaju…

ASinfo: Da li vaše porijeklo ima veze sa našim krajevima?

Moja prethodna zbirka, Ples Lepenskog Vira, posvećena je mojim precima sa Dunava, sa očeve strane. A ovom zbirkom, i vašim posredstvom, sa leve strane Drine, povezujem se sa svojim precima sa majčine strane. Tako su i u poeziji objedinjena oba dela moga bića. To je moj dug prema precima, i ja se trudim da tog zadatka budem dostojna.

ASinfo: Vaša poruka čitaocima…

Ako pesme nađu put do čitalaca, i podstaknu ih da se zamisle nad sudbinama i idejama koje su vodile moje junake, ako ih poezija oplemeni i učini im bar neki trenutak u životu lepšim –smatraću da je moja misija da pišem ispunjena. Za mene, poezija treba da predstavlja lepotu, doživljaj za uživanje. Ali i za razmišljanje.

O Dejan Spasojević

Proverite i

Promocija naslova iz edicije “Pobjednici“

Zvornik, 14.06.2019.godine , Narodna biblioteka Promocija pobjedničkih naslova iz edicije Pobjednici “Večnosti bela krila“ i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *