Početna / Autori / Intervju sa Nedeljkom Nedom Ćukić – Vasojevkom

Intervju sa Nedeljkom Nedom Ćukić – Vasojevkom

ASinfo: Imali smo priliku da vas vidimo na promociji zbornika kraktih priča i pjesama u okviru Drinskih književnih susreta koje je organizovao ASoglas u Zvorniku i želimo na samom početku da čujemo nešto više o utiscima iz Zvornika?

  1. decembra 2018. godine u Zvorniku se svako ugodno osjećao, ma kakav povod za boravak u ovom gradu na obroncima Majevice da je imao. Unatoč debelom sniježnom pokrivaču sve je izgledalo bajkovito i odisalo svježinom.

Pozivom na promociju zbornika kratkih priča i pjesama u kome je svoje mjesto našla i moja pjesma ukazana mi je velika čast da učestvujem na Drinskim pjesničkim susretima. Pošto živimo brzo i u neko konfuzno vrijeme, a najčešće komuniciramo elektronski, jer nam ne ostaje mnogo vremena za živu riječ, izuzetno se radujem ovakvim susretima i rado se odazivam.

Drinski pjesnički susreti ne samo da su izgradili još jedan most na Drini, već i preko duboke i široke rijeke našeg bitisanja, jer svi smo se radovali jedni drugima, širili ruke u zagrljaj poznatima i poklanjali osmijehe onima koje ćemo tek upoznati. Usudila bih se reći da se spajalo i nespojivo, jer se sličan sličnom radovao. A ličili smo jedni drugima, upravo radi snažne ljubavi prema stihu, sve podredivši u čast njegovu.

Ostala sam zatečena gostoprimstvom i širokogrudih organizatora koji su na svojim plećima iznijeli veliki teret ovog projekta, a mogu slobodno reći da su bili na visini zadatka i na najljepši način poslali snažnu poruku jedinstva i radosti iz ovog grada prepunog zimskih čarolija, koje je trebalo doživjeti.

ASinfo: Na promociji ste se predstavili sa pjesmom “Ružo moja“, da li je to dio neke objavljene zbirke i možete li nam reći nešto više o vašem stvalaštvu, objavljenim knjigama

Ja sam počela pisati u nešto zrelijim godinama i kada sam već bila ostvarena u drugim segmentima života. Pjesma iz zbornika, „Ružo moja“, koju ste spomenuli će tek biti štampana u četvrtoj zbirci pjesama, „VASOJEVKA“, koja bi ove godine trebala ugledati svjetlo dana. U završnoj fazi je i roman o Vasojevićima “BOG NAM JE SVJEDOK“

Do sad sam objavila proznu trilogiju: „ROTKVA SA ŠEĆEROM„, „VRIJEME LJUBAVI“ i „MEDONOSNA POLJA„, te „RODOSLOV RODA ĐUKIĆ„, u mom rodnom selu, Velikoj Sočanici, kod Dervente. Ubrzo je svjetlo dana ugledao i roman  „TRAŽIM TE„. Poslije proznih djela, odvažila sam se krenuti u poetsku šetnju isključivo za dušom, čega rezultat su do sada objavljene tri zbirke pjesama „DVA OKA DUŠE„, „SA IZVORA SJEĆANJA“ i „U NJEDRIMA ZAVIČAJ“.

Član sam nekoliko KK iz regije, mnoge pjesme su zastupljene u zbornicima i almanasima, a neke su i nagrađene.

 

 ASinfo: Vi ste vrlo aktivni na našim prostorima ali smo saznali da živite i u Njemačkoj, da li ste i tamo aktivni i ima li kulturnih dešavanja na kojima ste učestvovali?

 

Ja još uvijek živim, radim i stvaram u Frankfurtu na Majni, ali se značajnije ne eksponiram na germanskom tlu, mada povremeno učestvujem na pjesničkim susretima. Svaki slobodan trenutak koristim da odem tamo gdje me vole i održim po neku promociju na prostorima Republike Srpske, Srbije i Crne Gore. Lijepo sam prihvaćena i „svoja na svome“. Tu su moji korijeni i slavenska duša kao razgranata krošnja.

 

 ASinfo: Uskoro dolazite u Zvornik gdje ćemo vam organizovati promociju vašeg književnog stvaralaštva ali ćemo imati priliku da ugostimo i čuvenog guslara…možete li ovim putem napraviti neku vrstu najave za zvorničku ali i publiku iz regije…

 

Dragi ljubitelji lijepe pisane riječi iz Zvornika i regije,

Dođoh, vidjeh vas i kad vas upoznah, poželjeh vam opet doći! Doći ću, radi vas, jer vi to zaslužujete, ali i obaveze prema uredništvu Asinfo portala, koji me zadiviše organizacijom promocije zbornika kratkih priča i pjesama na prošlogodišnjim Drinskim pjesničkim susretima i kojima dugujem veliku zahvalnost za učešće. Doći ću i radi dragih ljudi iz Podrinja i braće po peru, koje uzidah u tvrđavu moje duše i ponesoh sa sobom.

Nastojaću predstaviti najljepši dio mog stvaralaštva iz značajnog opusa i prirediti veče za nezaborav. Biće to veče kad će svi biti nagrađeni pozitivnim emocijama za izdvojeno vrijeme i otići svojim kućama sa lijepim utiscima koje će prepričavati nekoliko narednih dana.

Promociju mojih kljiga će svojim prisustvom uveličati i narodni guslar iz Crne Gore Milenko Kalezić, nosilac nekoliko pehara sa republičkih i saveznih takmičenja i pjesnik iz Podgorice Žarko Bojić.

Kalezić i Bojić su se već predstavili Zvorničanima na promociji zbornika kratkih priča i pjesama na Drinskim pjesničkim susretima u decembru prošle godine i osvojili simpatije prisutnih.

 

 ASinfo: Nešto za kraj intervjua…

 

Za kraj bih poželjela zdravlje, sreću, radost i svako dobro od Gospoda Zvorničanima i Zvorničankama, kao i svim ljudima dobre volje širom Velikog svijeta, a u stvari mnogo manjeg no što nam se čini.

Srećni vam predstojeći Božićni praznici, uspješna Nova 2019. godina i što više pjesničkih susreta i kulturnih dešavanja, po ugledu na ovo koje je organizovao Asinfo portal, jer ništa nije tako moćno kao riječ, a sve ima smisla što je u slavu stiha.

ŠTO MI

Što mi nemir razapinje grudi

Godovima i danima svetim

Što pod kožom ledeno i studi

Mrznu krila, a još bi da letim

 

Što baš sada kad svetiti treba

Iščitavam prošlost kô bibliju

Što li vrišti i grabljivo vreba

Zašto ne da suzama da liju

 

Što to cvili u dnu duše snažno

Neki čudni podmukli jecaji

Istinama ko trguje lažno

Skriva li se nešto u potaji

Što si kodlak za bijelim vratom

Ti prošlosti nekoć zatrvena

Skidaj lance i okuj me zlatom

Od ratnika da postane žena

 

Od ratnika da postane žena

 

Da borim se bez štita i mača

Bez okova i srca stražara

Još ranjiva, ali mnogo jača

U pepelu sa iskrama žara

 

Sve bi maske zaboravu dala

Žedna duša rosu bi da gazi

Razigrana, nestašna i mala

Dok stvarnost je miluje i mazi

 

Spavala bi u toplome krilu

I gazila kroz mekanu svilu

 

O Dejan Spasojević

Proverite i

Aleksandar Bošković

                                   Luna Raspaljeno nebo ponovo gori. Taj trenutak plavetnila odnekud je poznat možda samo meni …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *