Интервју са Недељком Недом Ћукић – Васојевком

АСинфо: Имали смо прилику да вас видимо на промоцији зборника крактих прича и пјесама у оквиру Дринских књижевних сусрета које је организовао АСоглас у Зворнику и желимо на самом почетку да чујемо нешто више о утисцима из Зворника?

  1. децембра 2018. године у Зворнику се свако угодно осјећао, ма какав повод за боравак у овом граду на обронцима Мајевице да је имао. Унаточ дебелом снијежном покривачу све је изгледало бајковито и одисало свјежином.

Позивом на промоцију зборника кратких прича и пјесама у коме је своје мјесто нашла и моја пјесма указана ми је велика част да учествујем на Дринским пјесничким сусретима. Пошто живимо брзо и у неко конфузно вријеме, а најчешће комуницирамо електронски, јер нам не остаје много времена за живу ријеч, изузетно се радујем оваквим сусретима и радо се одазивам.

Дрински пјеснички сусрети не само да су изградили још један мост на Дрини, већ и преко дубоке и широке ријеке нашег битисања, јер сви смо се радовали једни другима, ширили руке у загрљај познатима и поклањали осмијехе онима које ћемо тек упознати. Усудила бих се рећи да се спајало и неспојиво, јер се сличан сличном радовао. А личили смо једни другима, управо ради снажне љубави према стиху, све подредивши у част његову.

Остала сам затечена гостопримством и широкогрудих организатора који су на својим плећима изнијели велики терет овог пројекта, а могу слободно рећи да су били на висини задатка и на најљепши начин послали снажну поруку јединства и радости из овог града препуног зимских чаролија, које је требало доживјети.

АСинфо: На промоцији сте се представили са пјесмом “Ружо моја“, да ли је то дио неке објављене збирке и можете ли нам рећи нешто више о вашем ствалаштву, објављеним књигама

Ја сам почела писати у нешто зрелијим годинама и када сам већ била остварена у другим сегментима живота. Пјесма из зборника, „Ружо моја“, коју сте споменули ће тек бити штампана у четвртој збирци пјесама, „ВАСОЈЕВКА“, која би ове године требала угледати свјетло дана. У завршној фази је и роман о Васојевићима “БОГ НАМ ЈЕ СВЈЕДОК“

До сад сам објавила прозну трилогију: „РОТКВА СА ШЕЋЕРОМ„, „ВРИЈЕМЕ ЉУБАВИ“ и „МЕДОНОСНА ПОЉА„, те „РОДОСЛОВ РОДА ЂУКИЋ„, у мом родном селу, Великој Сочаници, код Дервенте. Убрзо је свјетло дана угледао и роман  „ТРАЖИМ ТЕ„. Послије прозних дјела, одважила сам се кренути у поетску шетњу искључиво за душом, чега резултат су до сада објављене три збирке пјесама „ДВА ОКА ДУШЕ„, „СА ИЗВОРА СЈЕЋАЊА“ и „У ЊЕДРИМА ЗАВИЧАЈ“.

Члан сам неколико КК из регије, многе пјесме су заступљене у зборницима и алманасима, а неке су и награђене.

 

 АСинфо: Ви сте врло активни на нашим просторима али смо сазнали да живите и у Њемачкој, да ли сте и тамо активни и има ли културних дешавања на којима сте учествовали?

 

Ја још увијек живим, радим и стварам у Франкфурту на Мајни, али се значајније не експонирам на германском тлу, мада повремено учествујем на пјесничким сусретима. Сваки слободан тренутак користим да одем тамо гдје ме воле и одржим по неку промоцију на просторима Републике Српске, Србије и Црне Горе. Лијепо сам прихваћена и „своја на своме“. Ту су моји коријени и славенска душа као разграната крошња.

 

 АСинфо: Ускоро долазите у Зворник гдје ћемо вам организовати промоцију вашег књижевног стваралаштва али ћемо имати прилику да угостимо и чувеног гуслара…можете ли овим путем направити неку врсту најаве за зворничку али и публику из регије…

 

Драги љубитељи лијепе писане ријечи из Зворника и регије,

Дођох, видјех вас и кад вас упознах, пожељех вам опет доћи! Доћи ћу, ради вас, јер ви то заслужујете, али и обавезе према уредништву Асинфо портала, који ме задивише организацијом промоције зборника кратких прича и пјесама на прошлогодишњим Дринским пјесничким сусретима и којима дугујем велику захвалност за учешће. Доћи ћу и ради драгих људи из Подриња и браће по перу, које узидах у тврђаву моје душе и понесох са собом.

Настојаћу представити најљепши дио мог стваралаштва из значајног опуса и приредити вече за незаборав. Биће то вече кад ће сви бити награђени позитивним емоцијама за издвојено вријеме и отићи својим кућама са лијепим утисцима које ће препричавати неколико наредних дана.

Промоцију мојих кљига ће својим присуством увеличати и народни гуслар из Црне Горе Миленко Калезић, носилац неколико пехара са републичких и савезних такмичења и пјесник из Подгорице Жарко Бојић.

Калезић и Бојић су се већ представили Зворничанима на промоцији зборника кратких прича и пјесама на Дринским пјесничким сусретима у децембру прошле године и освојили симпатије присутних.

 

 АСинфо: Нешто за крај интервјуа…

 

За крај бих пожељела здравље, срећу, радост и свако добро од Господа Зворничанима и Зворничанкама, као и свим људима добре воље широм Великог свијета, а у ствари много мањег но што нам се чини.

Срећни вам предстојећи Божићни празници, успјешна Нова 2019. година и што више пјесничких сусрета и културних дешавања, по угледу на ово које је организовао Асинфо портал, јер ништа није тако моћно као ријеч, а све има смисла што је у славу стиха.

ШТО МИ

Што ми немир разапиње груди

Годовима и данима светим

Што под кожом ледено и студи

Мрзну крила, а још би да летим

 

Што баш сада кад светити треба

Ишчитавам прошлост кô библију

Што ли вришти и грабљиво вреба

Зашто не да сузама да лију

 

Што то цвили у дну душе снажно

Неки чудни подмукли јецаји

Истинама ко тргује лажно

Скрива ли се нешто у потаји

Што си кодлак за бијелим вратом

Ти прошлости некоћ затрвена

Скидај ланце и окуј ме златом

Од ратника да постане жена

 

Од ратника да постане жена

 

Да борим се без штита и мача

Без окова и срца стражара

Још рањива, али много јача

У пепелу са искрама жара

 

Све би маске забораву дала

Жедна душа росу би да гази

Разиграна, несташна и мала

Док стварност је милује и мази

 

Спавала би у топломе крилу

И газила кроз мекану свилу

 

О Dejan Spasojević

Проверите и

Представљање збирке одабраних духовних пјесама “РАДОСТ ПОКАЈАЊА“ аутора Невена Милаковића

Зворник,27.март са почетком у 20,00часова у Дому омладине одржаће се предтављање збирке одабраних духовних пјесама …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *