Početna / Vijesti / Željko Nestorović: Svaka knjiga i svaki stih su svijet za sebe

Željko Nestorović: Svaka knjiga i svaki stih su svijet za sebe

ASinfo: Na proteklim ’’Drinskim književnim susretima’’ dobili ste priznanje ’’KNJIGA GODINE’’ za roman ’’PEČAT’’ kod izdavača ASoglas , recite nam vaše utiske …

Da i jako sam počastvovan zbog ove nagrade. Osjećam se ponosno i srećno zbog ovog laskavog priznanja koje sam dobio , a koje mi daje novu enrgiju i elan da još više i bolje pišem. Zaista nije mala stvar kada vaš roman proglase najboljim i kada dobijete priznanje KNJIGA GODINE…..zaista fenomenalno osjećanje . Međutim , posle ove nagrade osjećam ujedno i određenu dozu one pozitivne treme , zbog toga što mi je ovo priznanje postavilo i donju granicu u mom stvaralaštvu ispod koje više ne smijem da idem . Još jednom bih se zahvalio žiriju na ovom izuzetnom priznanju koje su mi dodijelili. , a takođe i ASoglas-u koji je bio izdavač ovog romana. Sa ASoglasom i direktorom Dejanom Spasojevićem imam izuzetnu saradanju. Veoma su profesionalni i odgovorni , i zaista je veliko zadovoljstvo sarađivati sa njima. Iskreno se nadam još uspješnijoj saradnji u budućnosti.

ASInfo: Roman ’PEČAT’’ koji je proglašen za knjigu godine obrađuje vrlo aktuelnu temu problema porodica sa dobijanjem potomstva,ono što nas zanima jeste kako je bilo pisati tj uživiti se u ulogu žene i oslikati svu problematiku koju si obradio, možete li nam reći kako je zapravo nastao ovaj roman, odakle inspiracija?

PEČAT je u stvari jedna ljubavna priča. Priča o ljubavi i borbi jednog mladog bračnog para sa životom koji ih baš i ne mazi , ali u kojoj je ljubav na kraju izašla kao neprikosnoveni pobjednik.

Ovdje sam obradio , za naše vrijeme , jednu veoma aktuelnu temu , a to je problem porodica koje nemaju djecu. Pokušao sam da prikažem makar djelić problema sa kojim se susreću. Od njihove unutrašnje borbe , pa do sukoba sa okolinom koja ih ne razumije. U fokus zbivanja sam stavio ženu , jer je ona ta koja najviše trpi , i fizički i psihički. Ona je ta koja breme našeg balkanskog mentaliteta nosi na svojim leđima. Čitava priča je rađena iz jednog posebnog ugla, za mene neobičnog , pa je pisanje zahtjevalo dosta istraživanja i razgovora. Morao sam da se uživim u ulogu te žene i da vjerodostojno prikažem njena osjećanja , a nagrada koju sam dobio  je odgovor na pitanje da li sam uspio u tome. Roman sam pisao skoro pet godina i bukvalno sam dane provodio sa olovkom u ruci. Želio sam da ovim romanom skrenem pažnju na ovaj problem i da makar ovako simbolično , dam podršku svim ženama koje se bore s njim. Da im pomognem da vjerom i nadom pobjede , naravno uz pomoć i svesrdnu podršku čovjeka koji ih voli i razumije. Poruka ovog romana bi bila , da ljubav uvijek pobjeđuje i da u ljubavi trebamo tražiti spas. Ovo je jedna ljubavna priča u kojoj na kraju ljubav , vjera i razumjevanje pobjeđuju. Život je lijep , ali je i konstantna borba u kojoj moramo da budemo bezobrazno hrabri i uporni i da nikad ne odustajemo od svojih snova. Dok sanjamo , mi i živimo.

ASinfo: Da li više volite da pišete poeziju ili prozu?

Ipak se opredeljujem za prozu. Pjesme su kratke priče mojih trenutnih emocija. Rendgenski snimak moje duše u tom momentu. Trenutna slika tog trenutka i mojih trenutnih emocija , koje želim da sačuvam i odbranim od ništavila vremenske prolaznosti i nadolazeće ravnodušnosti koja neminovno dolazi. I sve to pokušavam da prikažem sa što manje pravih i snažnih riječi . U prozi međutim mogu da pustim mašti na volju i da izađem iz nekih okvira i ograničenja. Ne volim ograničenja pa je i to možda razlog zašto više volim da pišem prozu.

ASinfo: Do sada ste objavili tri knjige, ono što čitaoce vjerovatno zanima je to da li je u planu četvrta i ako jeste možete li nam reći nešto o tome?

Da , sljedeća knjiga treba da uđe u štampu u februaru. Ponovo će izdavač da bude ASoglas.Naš odnos je već provjeren i mnogo je veći od čisto poslovnog. Glavni urednik Dejan Spasojević mi je u svakom trenutku na raspolaganju i za savjet i bilo kakvu drugu pomoć . Što se tiče romana , biće to još jedna veoma zanimljiva istorijsko – mistična priča sa mnogo pitanja. Prema prvim reakcijama mojih recenzenata možda nadmaši i PEČAT . Poslije čitanja  , zapitaćemo se ko smo i odakle smo…Otvoriće nam se mnoga pitanja na koja odgovor treba da da čitalac. Biće to jedno bajkovito putovanje kroz vijekove, kroz borbe , kroz ljubav , kroz snove….

ASinfo: Nešto za kraj, neka poruka čitaocima…

Volio bih da se što više ljubitelja pisane riječi uključi u književne klubove kroz koje će moći da se iskažu , gdje će moći da slušaju priče i stihove , ali gdje će i oni moći da iskažu svoj talenat. A svako ko voli da čita , u sebi krije dušu pisca. Znači samo hrabro i odlučno i pokušajte. Svaka knjiga i svaki stih su svijet za sebe . Uživajte u otkrivanju tog mističnog i tajanstvenog svijeta i vjerujte , i nadajte se i živite ljubav . Živite svoj život.

O Dejan Spasojević

Proverite i

Zbirka pjesama za djecu ”Roda bez pardona” – Dragana Pavlović Ribać

Humor kroz poeziju Dragane Pavlović Ribać Čitajući pesmice iz zbirke „Roda bez pardona“ vratih se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *