Жељко Несторовић: Свака књига и сваки стих су свијет за себе

АСинфо: На протеклим ’’Дринским књижевним сусретима’’ добили сте признање ’’KЊИГА ГОДИНЕ’’ за роман ’’ПЕЧАТ’’ код издавача АСоглас , реците нам ваше утиске …

Да и јако сам почаствован због ове награде. Осјећам се поносно и срећно због овог ласкавог признања које сам добио , а које ми даје нову енргију и елан да још више и боље пишем. Заиста није мала ствар када ваш роман прогласе најбољим и када добијете признање КЊИГА ГОДИНЕ…..заиста феноменално осјећање . Међутим , после ове награде осјећам уједно и одређену дозу оне позитивне треме , због тога што ми је ово признање поставило и доњу границу у мом стваралаштву испод које више не смијем да идем . Још једном бих се захвалио жирију на овом изузетном признању које су ми додијелили. , а такође и АСоглас-у који је био издавач овог романа. Са АСогласом и директором Дејаном Спасојевићем имам изузетну сарадању. Веома су професионални и одговорни , и заиста је велико задовољство сарађивати са њима. Искрено се надам још успјешнијој сарадњи у будућности.

АСИнфо: Роман ’ПЕЧАТ’’ који је проглашен за књигу године обрађује врло актуелну тему проблема породица са добијањем потомства,оно што нас занима јесте како је било писати тј уживити се у улогу жене и осликати сву проблематику коју си обрадио, можете ли нам рећи како је заправо настао овај роман, одакле инспирација?

ПЕЧАТ је у ствари једна љубавна прича. Прича о љубави и борби једног младог брачног пара са животом који их баш и не мази , али у којој је љубав на крају изашла као неприкосновени побједник.

Овдје сам обрадио , за наше вријеме , једну веома актуелну тему , а то је проблем породица које немају дјецу. Покушао сам да прикажем макар дјелић проблема са којим се сусрећу. Од њихове унутрашње борбе , па до сукоба са околином која их не разумије. У фокус збивања сам ставио жену , јер је она та која највише трпи , и физички и психички. Она је та која бреме нашег балканског менталитета носи на својим леђима. Читава прича је рађена из једног посебног угла, за мене необичног , па је писање захтјевало доста истраживања и разговора. Морао сам да се уживим у улогу те жене и да вјеродостојно прикажем њена осјећања , а награда коју сам добио  је одговор на питање да ли сам успио у томе. Роман сам писао скоро пет година и буквално сам дане проводио са оловком у руци. Желио сам да овим романом скренем пажњу на овај проблем и да макар овако симболично , дам подршку свим женама које се боре с њим. Да им помогнем да вјером и надом побједе , наравно уз помоћ и свесрдну подршку човјека који их воли и разумије. Порука овог романа би била , да љубав увијек побјеђује и да у љубави требамо тражити спас. Ово је једна љубавна прича у којој на крају љубав , вјера и разумјевање побјеђују. Живот је лијеп , али је и константна борба у којој морамо да будемо безобразно храбри и упорни и да никад не одустајемо од својих снова. Док сањамо , ми и живимо.

АСинфо: Да ли више волите да пишете поезију или прозу?

Ипак се опредељујем за прозу. Пјесме су кратке приче мојих тренутних емоција. Рендгенски снимак моје душе у том моменту. Тренутна слика тог тренутка и мојих тренутних емоција , које желим да сачувам и одбраним од ништавила временске пролазности и надолазеће равнодушности која неминовно долази. И све то покушавам да прикажем са што мање правих и снажних ријечи . У прози међутим могу да пустим машти на вољу и да изађем из неких оквира и ограничења. Не волим ограничења па је и то можда разлог зашто више волим да пишем прозу.

АСинфо: До сада сте објавили три књиге, оно што читаоце вјероватно занима је то да ли је у плану четврта и ако јесте можете ли нам рећи нешто о томе?

Да , сљедећа књига треба да уђе у штампу у фебруару. Поново ће издавач да будe АСоглас.Наш однос је већ провјерен и много је већи од чисто пословног. Главни уредник Дејан Спасојевић ми је у сваком тренутку на располагању и за савјет и било какву другу помоћ . Што се тиче романа , биће то још једна веома занимљива историјско – мистична прича са много питања. Према првим реакцијама мојих рецензената можда надмаши и ПЕЧАТ . Послије читања  , запитаћемо се ко смо и одакле смо…Отвориће нам се многа питања на која одговор треба да да читалац. Биће то једно бајковито путовање кроз вијекове, кроз борбе , кроз љубав , кроз снове….

АСинфо: Нешто за крај, нека порука читаоцима…

Волио бих да се што више љубитеља писане ријечи укључи у књижевне клубове кроз које ће моћи да се искажу , гдје ће моћи да слушају приче и стихове , али гдје ће и они моћи да искажу свој таленат. А свако ко воли да чита , у себи крије душу писца. Значи само храбро и одлучно и покушајте. Свака књига и сваки стих су свијет за себе . Уживајте у откривању тог мистичног и тајанственог свијета и вјерујте , и надајте се и живите љубав . Живите свој живот.

О Dejan Spasojević

Проверите и

U pripremi roman ”MAJEVIČKA PLAVA NOĆ” Nikole Lukića

RECENZIJE   IZDVOJENA SVJETLOST IZ TAME BOSANSKOG VILAJETA (Nikola Lukić: „Majevička plava noć“)   Knjiga …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *